پروین ساسانیان_معاون پرورشی مدرسه شهید اشجعی آستارا
روشها و شیوههای آموزش نماز در کودکان و نوجوانان بر اصولی استوار است، که به ذکر مهمترین آنها در این نوشتار پرداخته شده است: ۱ـ اصل فطری بودن مسائل دینی؛ ۲ـ اصل اختیاری بودن مسائل دینی؛ ۳ـ اصل تدریجی بودن آموزش مسائل دینی؛ ۴ـ اصل اعتدال و میانه روی در آموزش مسائل دینی؛ ۵ـ اصل تکرار و مداومت در آموزش مسائل دینی؛ ۶ـ اصل آسانگیری در آموزش مسائل دینی؛ ۷ـ اصل هماهنگی خانه، مدرسه و جامعه (مسجد، رسانهها و…) در آموزش مسائل دینی.
تحقیقات جدید درباره رشد مذهبی کودکان نشان میدهد که آنان قادر به درک مفاهیم انتزاعی دینی مانند خدا و پیامبر و معاد هستند. ولی آنچه مانع درک و فهم صحیح این مفاهیم توسط کودکان میشود استفاده از زبان و واژگان و مفاهیمی است که برای کودکان ناآشنا هستند. به عبارت دیگر، کودکان در این دوره به زبان و مفاهیم و واژگان بزرگسالان آشنا نیستند.
هنگامی که بزرگسالان با زبان خود با کودک سخن میگویند و با همین زبان میخواهند مفاهیم و معارف دینی را به آنان بیاموزند، کودکان معانی و مطالب را درک نمیکنند و آموزش عقیم میماند. اما اگر بزرگسالان با استفاده از زبان و واژگان مأنوس و مفهوم برای کودک با وی سخن بگویند و مطالب دینی را در قالب این زبان به وی بیاموزند، به خوبی آنها را درک میکند و میفهمد. بنابراین، در این دوره میتوان آموزههای دینی حتی آموزههای انتزاعی را به کودک آموزش داد. البته باید توجه داشت که “بزرگترین خطر برای خردسالان…، این است که در طول آموزش به مجموعه لغات مذهبی دست یابند که اساساً هیچ مفهومی برای آنها ندارند”.
کودک در این سن برخی مفاهیم از قبیل عدالت و پاداش و جزا را میتواند به صورت عینی و تجربی بیاموزد؛ این از آن جهت بسیار مهم و اثرگذار است که کودک در دوره عملیات عینی است.
نکته اول. دعوت کودک به مشاهده نعمتهای خداوند مانند آسمان، زمین، باران، رویش گیاهان و غیره به همراه بیان ظرافتها و عظمتهای این نعمتها با زبان کودکان برای آموزش صفات الهی بسیار مناسب است.
دوم. قصهگویی و خاطرهگویی نیز از قالبهای مناسب آموزش در این سنین است. مثلاً بیان داستانهای انبیا و امامانb هم میتواند جنبه خداشناسی داشته باشد و هم راهنماشناسی. در این میان قصه های قرآنی اثرگذارتر است؛ چون در ضمن آن، کودک با قرآن نیز آشنا میشود. مثلا داستان موسیj و فرعون بیانگر قدرت و عظمت خدا، معرفی ویژگیهای پیامبر او و معرفی ویژگیها و خواری و سرانجام دشمنان خداست.
سوم. استفاده از شعر و مثالهای ساده مؤثر است.
اهدافی که باید محقق شود عبارتند از:
یکم. آموزش احکام نماز
او در این دوره باید با احکام ضروری نماز مانند رو به قبله بودن، با وضو بودن، طهارت لباس و بدن و مانند آن آشنا شده باشد.
دوم. آموزش قرائت و اذکار نماز
در این دوره باید مقدمات ضروری برای اقامه نماز مانند حمد و سوره، اذکار رکوع و سجود، تشهد و سلام را آموخته باشد.
سوم. آشنایی با برخی آداب ظاهری و فلسفه نماز
باید برخی از مهمترین آداب نماز و مسجد را آموخته باشد.
نیز باید مقداری با فلسفه و حکمت نماز در حد توان خود آشنا شده باشد.
چهارم. تمرین نماز و در نهایت ملکه شدن و درونی شدن اقامه نماز.
برای تحقق این اهداف از شیوههایی باید بهره جست. در ادامه مهمترین آنها را بیان میکنیم:
این روش برای آموزش احکام و فلسفه نماز بسیار مناسب است.
با توجه به ویژهگیهای دوران کودکی و از طرفی لزوم ارتباط و انس کودک و زده نشدن از نماز، لازم است در این آموزشها توجه شود به ظرفیت او، همراهی آموزش با جذابیتها دیگرهمچون شعر و قصه و بیان آنها در قالبهای جذاب همچون مسابقه.
تهیه و گردآوری: پروین ساسانیان
این مطلب بدون برچسب می باشد.
آستارا- فرماندار آستارا با تاکید بر ضرورت مقابله با هنجارشکنان گفت: با افرادی که سیمای اخلاقی جامعه را مخدوش میسازند، بر اساس قانون برخورد میشود.
انتخابات هیئت رئیسه سال دوم دوره ششم شورای اسلامی شهرستان آستارا برگزار و ترکیب جدید مشخص شدند.
جنگ لفظی بین آذربایجان و ایران دوباره اوج گرفته و منابع نیمه رسمی در حمهوری آذربایجان آشکارا خواستار جدایی آذریها در ایران شدند. تیتر ۲۶ اوت در وب سایت کالیبر آذ، مرتبط با ریاست جمهوری آذربایجان، این بود: «زمان آن فرا رسیده است که آذربایجان جنوبی از ایران جدا شود».
عزاداری های سنتی طبق سنوات گذشته برگزار گردد و دقت شود عزاداری امر مستحب است ولی ایجاد مزاحمت برای مؤمنان امر حرام و مستلزم حق الناس است لذا عزاداری ها به گونه ای باشد که موجب ناراحتی مؤمنان نگردد.